Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Gazze’ye insani yardım ulaştırmanın oldukça zor ve tehlikeli olduğuna işaret eden Ghebreyesus, WCK’nin faaliyetlerini durdurmasından dolayı aç kalan kişi sayısında artış olacağını söyledi.
Gazze’ye ulaşmak için daha fazla giriş kapısına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, insani yardım çalışmalarına yönelik engellemelerin, ihtiyaç sahiplerine ulaşmada gecikmelere veya teslimatların engellenmesine neden olduğunu anlattı.
Şifa Hastanesi’nin Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi ve ana sevk merkezi olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, bu hastanenin yok olması nedeniyle Gazze’de tıbbi tahliye ihtiyacının artacağı ve bunun sağlanmaması halinde birçok kişinin ölebileceği uyarısında bulundu.
Ghebreyesus, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze, Batı Şeria, İsrail ve Lübnan’da sağlık hizmetlerine yönelik 906 saldırıyı doğruladıklarını, bu saldırıların 736 ölüm ve 1014 yaralanmayla sonuçlandığını bildirdi.
Ghebreyesus, çok sayıda solunum ve deri enfeksiyonu hastası ile ishal vakaları gördüklerini aktardı.
AA muhabirinin, “Gazze’de şu anda sağlık çalışanları için hiç güvenli olmayan bir ortam var. DSÖ’nün orada kaç personeli var? DSÖ, çalışanları için güvenlik endişesi duyuyor mu? Bir tedbir düşündünüz mü, hizmetleriniz Gazzelilere ulaşmaya devam edecek mi?” sorusunu çevrim içi yanıtlayan DSÖ Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn da “Gazze’de çok güçlü bir ekibimiz var. Yaklaşık 7 uluslararası ve 17 yerel personelimiz var. Gazze’de kalmak ve mümkün olduğu kadar iyi hizmet vermek için buradayız.” ifadesini kullandı.
Peeperkorn, personellerinin bir kısmının Kahire’de bulunduğunu ancak Gazze’deki çalışmalara destek olduğunu belirtti.